Care for the environment
 

More and more of less and less

topbanner

Wij vinden het belangrijk om het milieu niet onnodig te schaden. Milieuvriendelijker produceren is zoeken naar evenwicht. Zo hebben bijna alle grondstoffen voor- en nadelen. Zuinig zijn met grondstoffen en zelfs hergebruiken van materialen zijn een stap op weg naar duurzamer produceren. Bovendien vinden we het belangrijk dat je onze kleding langer dan één seizoen kunt dragen. Daar denken we bij het ontwerpproces al over na. 

Bewust omgaan met grondstoffen en verantwoord beleid ten aanzien van watergebruik, energie en chemicaliën voor de productie van kleding nemen wij mee in onze beleidsplannen.

Recycling

Hergebruiken van materiaal belast het milieu aanzienlijk minder. Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Loop.a life in 2017. Dit Nederlandse bedrijf is pionier op het gebied van recyclen van kleding. Zij maken nieuwe garens en gebreide kledingstukken van afgedankte textiel. Loop.a life heeft een tweede leven kunnen schenken aan een DIDI-vestje dat door een productiefout onverkoopbaar was geworden. 

Onze materialen

Wij zijn, net als veel van onze klanten, gek op natuurlijke materialen. Om de impact op het milieu te verkleinen, hebben we een overzicht gemaakt van materialen die als duurzaam worden gezien. We gaan meer van deze duurzame materialen gebruiken in onze kleding, zoals biologisch katoen, Tencel en linnen.

Biologisch katoen

We gebruiken steeds vaker biologische katoen voor onze basis T-shirts. Deze items zijn te herkennen aan een speciaal kaartje aan de kleding. Biologisch katoen heeft ten opzichte van ‘gewone katoen’ als voordeel dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en aanzienlijk minder water worden gebruikt bij de teelt van de katoenplant.

Linnen

Linnen is al jarenlang één van onze zeer geliefde en veel gebruikte kwaliteiten. Linnen is heel sterk, en is van hoge kwaliteit. Er wordt veel minder water gebruikt bij de productie van linnen dan bij katoen. Wij houden ook van het gekreukte uiterlijk van linnen. Strijken hoeft dus eigenlijk niet.

Tencel, viscose, modal en rayon

Tencel wordt gemaakt van hout afkomstig van verantwoord beheerde eucalyptusbomen. De chemicaliën die nodig zijn om van de houtpulp cellulose te maken, worden gebruikt binnen een gesloten systeem en vervuilen het milieu niet.

Viscose is een stof die we ook veel gebruiken voor onze kleding. Net als modal, rayon en Tencel wordt viscose gemaakt van houtpulp. Helaas zijn er veel chemicaliën nodig om de stof te produceren. Ook weten we niet altijd zeker of er hout gebruikt is van duurzame bossen. Wij willen in onze toekomstige collecties vaker gebruik maken van meer duurzame viscose.

Polyester en polyamide gebruiken wij minder vaak. Groot voordeel van synthetische materialen is dat er geen land en veel minder water nodig is voor de productie van de vezel. Bovendien zijn polyester stoffen makkelijk recyclebaar. Nadeel van synthetische vezels ten opzichte van natuurlijke vezels is dat zij deels verantwoordelijk zijn voor vervuiling van het zeewater, de zogeheten plastic soep.

Wol en mengingen met wol gebruiken we weinig in onze collecties. In elk geval maken wij geen gebruik van wol waarbij het bekend is dat er veel dierenleed voorkomt, zoals bij angora en kasjmier. Als je van wol houdt, is het een fijn materiaal. Het maakt je warm als het koud is waardoor de verwarming een tikje lager kan. Bovendien kan wol goed gerecycled worden. Nadeel van wol is dat het vaak van ver komt. Dat kost veel energie en CO2.

Verzorging van je kleding

Tijdloze kleding die lang mooi blijft belast het milieu minder. Wassen en drogen (in een wasdroger) kost veel water en energie. Met de juiste zorg kun je de levensduur van jouw kleding aanzienlijk verlengen en wordt het milieu minder belast. Op de site van Clevercare staan veel tips over verantwoorde zorg voor je kleding.  www.clevercare.info of bekijk onze Wash & Care pagina >

Voorraadbeheer

Een groot probleem in de mode-industrie zijn de overtollige voorraden. Wij kiezen ervoor om minder en bewuster te produceren en ervoor te zorgen dat er minder restanten over zijn aan het einde van een seizoen. De juiste afstemming van ons aanbod op de vraag van de klant kan een grote positieve impact hebben op het milieu. Wij hebben al vanaf 2015 ons inkoopbeleid hiertoe aangepast.

Onze winkels en servicekantoor

Eens per seizoen gebruiken we onze restmaterialen voor het maken van tassen die klanten krijgen bij aankoop in onze winkels. Die materialen kunnen immers niet meer gebruikt worden voor kleding en worden anders weggegooid. Zo gebruiken wij onder andere snijresten van productie voor het maken van tasjes of andere producten. Op deze manier gebruiken we dit afval weer als waardevolle nieuwe grondstof.

Naast onze producten hebben de winkels natuurlijk ook impact. Wij gaan verantwoord om met onze energie en we denken na over recycling. Zo is onze nieuwste winkel in Hoofddorp ingericht met prachtige tweedehands meubels met een interieur dat weer hergebruikt kan worden. Voor alle winkels, ons servicekantoor en het bijbehorende distributiecentrum is groene energie ingekocht met een erkend groen certificaat. We werken tevens aan energietransitie naar LED. 

  

Wil je meer weten over hoe wij zorgdragen voor mens en milieu?