Veelgestelde vragenlijst
 

More and more of less and less

topbanner

Heb je vragen over het verantwoord ondernemerschap van DIDI? Bijvoorbeeld over ons beleid ten aanzien van arbeid, milieu of dieren? Lees dan eerst onze Veel gestelde vragen lijst. Wij hebben de meest voorkomende vragen van klanten en geïnteresseerden samengevat en deze zo volledig en transparant mogelijk beantwoord.

Staat het antwoord dat je zoekt hier niet bij? Stuur je vraag dan naar: duurzaamheid@DIDI.nl

Hoe draagt DIDI bij aan het onderhoud van het milieu?

Wij benoemen kwaliteitsstandaarden en eisen waaraan de producten moeten voldoen. Onze productiepartners krijgen een handleiding waarin strikte regels gelden voor het gebruik van chemicaliën. Hiervoor gebruiken wij een marktconforme lijst (Restricted Substances List) welke is opgesteld volgens internationale regelgeving waaronder de REACH wetgeving. Dit is een lijst met eisen en restricties ten aanzien van chemicaliëngebruik in de kleding en fournituren.

Hoe houdt DIDI rekening met dierenwelzijn?

DIDI respecteert het dierenwelzijn. Al onze fabrikanten hebben onze Code of Conduct ondertekend, waarin zij verklaren dat dierenwelzijn wordt gerespecteerd op de boerderijen, tijdens transporten en in slachthuizen. Angorawol, echt bont, dons en materiaal van exotische en beschermde dieren mogen niet worden gebruikt in onze producten. Leer gebruiken we zelden en mag alleen afkomstig zijn van dieren uit de voedselindustrie wat inhoudt dat het gebruikte leer een restproduct is.

In welke landen en bij welke fabrieken produceert DIDI?

De kleding van DIDI wordt voornamelijk geproduceerd in India, China en Turkije. In deze landen werken wij al meer dan 20 jaar samen met lokale inkoopkantoren en producenten met wie wij een zeer hechte relatie hebben. Daarnaast werken wij samen met enkele Nederlandse productiepartners die produceren in Turkije. Binnenkort publiceren wij onze productielocatielijst.

Hoe draagt DIDI zorg voor goede arbeidsomstandigheden?

We zijn trouw aan onze partners en streven altijd naar een langdurige samenwerking. Onze leveranciers werken volgens onze gedragscode, onze Code of Conduct die is opgesteld volgens internationale regelgeving. (OECD Guide Lines*, UNGP*, ILO*). De fabrikanten die voor DIDI produceren, werken ook voor andere internationale merken. Zij zijn aangesloten bij verschillende onafhankelijke organisaties die arbeidsomstandigheden controleren en audits (controles) uitvoeren. Bovendien werken wij in India, China en Turkije met lokale inkoopkantoren die met een onafhankelijke ‘CSR-expert’ werken die controles uitvoert bij de fabrieken.

Onze ontwerpers en inkopers bezoeken zelf de productielocaties minimaal 2 keer per jaar en de lokale partners zijn er elke maand. Bovendien werken we met acceptabele levertijden en zetten we fabrikanten niet onnodig onder druk.

Is DIDI aangesloten bij een onafhankelijke organisatie die de productielocaties van DIDI controleert?

Nagenoeg alle fabrieken die onze kleding produceren zijn aangesloten bij onafhankelijke organisaties die toezien op arbeidsomstandigheden en zorg voor milieu. De meeste fabrikanten worden tevens gecontroleerd door onafhankelijke experts. De landen, het aantal producenten per land en de organisaties die op arbeid en milieu toezien, hebben wij gedocumenteerd in een productielocatielijst die wij binnenkort zullen publiceren.

Hoe gaat DIDI om met kinderarbeid en hoe voorkomt DIDI dit?

In onze Code of Conduct is vastgelegd dat onze fabrikanten (en alle onderaannemers) zich strikt dienen te houden aan de minimumleeftijd die geldt in het land van productie. In enkele landen waar onze DIDI kleding geproduceerd wordt, bestaat risico op kinderarbeid. De onafhankelijke organisaties en controleurs zien toe op naleving hiervan.

Wat is de reden dat DIDI bij Rank a Brand een status E label heeft?

Rank a Brand* doet de beoordeling op basis van openbare communicatie over MVO. Bovendien doen zij dit niet elk jaar opnieuw. In het verleden hebben wij niet uitgebreid gecommuniceerd over onze inspanningen ten aanzien van verantwoord ondernemerschap. We geven nu al meer openheid van zaken en zullen in 2020 ons nieuwe MVO-beleid publiceren.

Gebruikt DIDI milieuvriendelijke materialen voor het maken van de kleding?

DIDI gebruikt materialen met een milieuvoorkeur, te weten: linnen, biologische katoen en tencel. Daarnaast gebruikt DIDI met name natuurlijke materialen die als voordeel hebben dat ze geen microvezels los laten en afbreekbaar zijn. Synthetische vezels gebruikt DIDI minder, voordelen van synthetische vezels: goed recyclebaar en er is weinig landbouwgrond voor nodig. DIDI is van plan om in de toekomst steeds meer milieuvriendelijke materialen te gaan gebruiken.

Waarom gebruikt DIDI niet meer bio-katoen?

DIDI is zich bewust van het feit dat katoen naast veel voordelen ook nadelen heeft. Voor het verbouwen en produceren van katoen is heel veel water nodig. De milieu-impact hangt echter ook af van de regio waar de katoen verbouwd wordt en de levensduur van een kledingstuk. Biologische katoen verbruikt aanzienlijk minder water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wij gebruiken biologische katoen voor een deel van onze basis T-shirts. Deze items zijn te herkennen aan een speciaal kaartje aan de kleding. Het streven is om het gebruik van biologisch katoen op korte termijn uit te breiden.

Hoe probeert DIDI de CO2 uitstoot te verminderen?

De producten van DIDI worden geproduceerd in Turkije en in het Verre Oosten. Wij maken gebruik van zeecontainers en proberen luchtvervoer tot het minimum te beperken. Containerschepen zijn helaas ook grote vervuilers. Gelukkig richt deze industrie zich ook sterk op het nemen van maatregelen tegen CO2 uitstoot. Onze vervoerders werken allemaal aan een verbetering. Het vrachtvervoer binnen Europa wordt zo efficiënt mogelijk ingezet. Dat geldt ook voor het vervoer van goederen naar de winkels dat tot het minimum beperkt is. Daarnaast worden voor alle filialen en servicekantoor groene energie ingekocht met een erkend groen certificaat. 

 

Wil je meer weten over hoe wij zorgdragen voor mens en milieu?